Bioloog Nicklas Brendborg onthult hoe bedrijven onze natuurlijke instincten misbruiken om ons meer te laten consumeren.
Mannelijke Australische prachtkevers zoeken mooie, glanzend bruine vrouwtjes uit om mee te paren. Maar als ze een rondslingerend bierflesje tegenkomen – veel groter en glanzender dan een vrouwtje ooit zal zijn – proberen ze net zo lang met dit flesje te paren tot ze van uitdroging sterven.
Wij mensen geloven dat we slimmer zijn dan deze kevers, maar Nicklas Brendborg betoogt in Gewoontedieren dat we meer op ze lijken dan we denken. Ook wij zijn uiterst gevoelig voor zogeheten superstimuli – overdreven versies van iets wat ons van nature aantrekt.
Meer consumeren
Op vermakelijke wijze vertelt Brendborg hoe bedrijven superstimuli inzetten om ons te verleiden meer te consumeren. Van grote hoeveelheden zout, suiker en vet in voedsel tot sociale media die zo op ons beloningssysteem inspelen dat we urenlang aan ons scherm geplakt zitten.
De problemen zelf zullen voor veel lezers niet nieuw zijn, maar Brendborg gaat de diepte in over wat er precies in ons lijf en ons brein gebeurt, en met welke experimenten wetenschappers daarachter zijn gekomen. Met aansprekende voorbeelden en metaforen maakt hij ingewikkelde concepten inzichtelijk.
Brendborg bespreekt ook hoe we ons kunnen wapenen tegen een wereld vol superstimuli. Regulering vanuit overheden kan een rol spelen, maar hier zitten wel wat haken en ogen aan. Een ander wapen is om mensen kennis aan te reiken over hoe ze met superstimuli worden gemanipuleerd. Daar heeft Brendborg met dit boek een buitengewoon prikkelende bijdrage aan geleverd.