Het mentale welzijn van westerse jongeren gaat hard achteruit. In Generatie angststoornis geeft sociaal psycholoog Jonathan Haidt de opkomst van smartphones en sociale media daar de schuld van.
Dat er iets aan de hand is met onze collectieve geestelijke gezondheid, staat vast. Vooral onder meiden is het aantal psychische klachten, met name depressies en angststoornissen, sinds 2010 enorm toegenomen. Het betoog van sociaal psycholoog Jonathan Haidt in Generatie angststoornis komt er in de kern op neer dat die angst wordt veroorzaakt door twee factoren: overbescherming in de fysieke wereld en onderbescherming in de digitale wereld. Dat leidt ertoe dat kinderen in een vormende levensfase minder experimenteren, minder op avontuur gaan en minder sociaal contact met elkaar hebben.
Haidts hypothese is binnen zijn vakgebied niet onomstreden. Het klopt dat de smartphone en sociale media ongeveer werden geïntroduceerd rond het moment dat psychische klachten onder jongeren begonnen te stijgen, maar dat bewijst nog geen oorzakelijk verband. Verder beginnen verhalen over de negatieve impact van socialemediaplatforms inmiddels ronduit cliché aan te voelen. Na nepnieuws, IS-videos, privacy en Andrew Tate lijkt de mentale gezondheidscrisis onder tienermeisjes de zoveelste stok om Zuckerberg en Musk mee te slaan.
Omstreden of niet; Haidt heeft de wind in de zeilen. Telefoons zijn inmiddels verboden op middelbare scholen en er worden pogingen gedaan de macht van techbedrijven in te perken. Na het lezen van Generatie angststoornis begrijp je waar al deze angst vandaan komt.