In Fietsen met vlinders beschrijft natuuronderzoeker Sara Dykman hoe ze op de fiets de migratie van de monarchvlinder volgt, van Mexico naar Amerika en terug.

De takken van de Mexicaanse zilversparren gaan ’s winters gebukt onder een groot gewicht. Aan elke tak hangen 6000 dicht opeengepakte monarchvlinders. De beestjes proberen samen bibberend en sluimerend de winter te doorstaan. Zodra de lente aanbreekt, vertrekken ze met miljoenen tegelijk naar het noorden.

Deze keer zijn ze niet alleen. Natuuronderzoeker Sara Dykman gaat met ze mee. In Fietsen met vlinders beschrijft ze hoe ze op de fiets de migratie van de monarchvlinder volgt, van Mexico naar Amerika en terug.

Het boek beschrijft de hoogtepunten en tegenslagen van haar tocht en is daarmee op de eerste plaats een reisverslag. Maar tussen de lekke banden en kampeerplekken door wordt de lezer getrakteerd op interessante feiten uit de (gedrags)biologie, ecologie, klimaatwetenschap en meer. Een geslaagde combinatie, die je op meer dan één manier overtuigt van de schoonheid van de monarchvlinder – en van het belang om zijn iconische trek te beschermen.