De astronoom Frederik Kaiser bracht eigenhandig de Leidse sterrenkunde tot bloei. Een passie voor precisie beschrijft zijn bijzondere leven.
Na een onconventionele jeugd werd Frederik Kaiser op achttienjarige leeftijd als observator aangesteld in de Leidse Sterrewacht (zonder ‘n’). Zijn oom had hem zijn passie voor sterrenkunde bijgebracht en hem grotendeels onderwezen, maar zonder gymnasiumdiploma werd hij op de Sterrewacht niet voor vol aangezien en kreeg hij weinig vrijheid. Later zou hij deze tijd afdoen als ‘elf nutteloze jaren’.
Een passie voor precisie beschrijft hoe zijn carrière daarna in een stroomversnelling kwam en hij opklom tot hoogleraar en directeur van de Sterrewacht, grotendeels dankzij die precisie. Kaiser slaagde er namelijk direct in zeer nauwkeurige metingen te doen, ondanks het feit dat de Sterrewacht in slechte staat was en over beperkte middelen beschikte. Zo maakte hij naam door op zijn eigen zolder met een geleende telescoop de baan van komeet Halley heel precies te bepalen. Kaiser gaf de sterrenkunde in Nederland een grote impuls en verwezenlijkte ook zijn grote droom: een gloednieuw observatorium in Leiden.
Rob van den Berg beschrijft het leven van Kaiser in groot detail, en geeft daarmee ook een prachtig inkijkje in de wetenschap en politiek van de negentiende eeuw. Citaten uit briefwisselingen geven een mooi beeld van hoe Kaiser communiceerde met vakgenoten. Hij had er een handje van om hierin te klagen, maar deed dat wel in prachtige bewoordingen