Op meeslepende wijze beschrijft internist Lisa Sanders 53 lastige diagnoses.
Wanneer je tegenwoordig wakker wordt met koorts en keelpijn, slaat de angst al snel toe. Het coronavirus? Of toch een onschuldige verkoudheid? Wat het ook is, er is altijd opluchting wanneer de oorzaak bekend is en een behandeling kan beginnen.
Het stellen van een diagnose is echter soms een lastige klus. Tegenover enkele tientallen veelvoorkomende symptomen staan namelijk zo’n 90.000 verschillende ziektes. Meestal kan de dokter op basis van gezond verstand wel de juiste ziekte aanwijzen. Is bijvoorbeeld een koortsig iemand net in Afrika geweest, dan ligt malaria voor de hand.
Maar soms worden de symptomen niet veroorzaakt door een van de usual suspects. Dan is de oorzaak niet meteen te vinden en voelt elke negatieve test als een klap in het gezicht van zowel dokter als patiënt.
Spannend tot de laatste pagina
Dergelijke probleemgevallen beschrijft de Amerikaanse internist Lisa Sanders in Diagnose, een bundeling van 53 columns uit The New York Times Magazine. Zo bleek de vrouw die in Afrika was geweest helemaal geen malaria te hebben. Sanders beschrijft op meeslepende wijze hoe ze meerdere ziekenhuizen bezocht, waarna uiteindelijk haar eigen huisarts het raadsel oploste.
In zulke gevallen is de dokter een soort detective: alleen door systematisch alle mogelijkheden na te gaan, kan de juiste diagnose bepaald worden. De columns lezen dan ook als een whodunnit en zijn spannend tot de laatste pagina. Het is niet verbazingwekkend dat ze ook hebben geleid tot een Netflix-serie: Diagnosis.
De enige kanttekening is dat de verhalen op een gegeven moment wat op elkaar beginnen te lijken. Maar zolang je er niet te veel achter elkaar leest, zijn het buitengewoon boeiende inkijkjes in de lastige eerste stap naar genezing.