Elke maand vraagt New Scientist een wetenschapper om een boekentip. Deze keer: hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma raadt De vloek van de nootmuskaat van Amitav Ghosh aan.

‘Amitav Ghosh is een multiculturele meesterverteller uit India. In De vloek van de nootmuskaat houdt hij de westerse wereld en wetenschap een gigantische spiegel voor. Het boek opent met gouverneurgeneraal van de VOC Jan Pieterszoon Coen. Hij pleegde genocide op de inheemse bewoners van de Indonesische Banda-eilanden, om het monopolie op nootmuskaat te bemachtigen.

Tegenwoordig doen we nog steeds aan zulk extractivisme. Zie Elon Musk: wij westerlingen vinden ons zo boven alles verheven dat we denken op Mars te kunnen leven, zonder de aarde. Het boek van Ghosh laat zien hoe fout het is om de natuur als object te beschouwen. Het is confronterend en ongemakkelijk, maar ook radicaal en hoopvol.

Veel ideeën zweefden als losse flodders al door mijn hoofd: hoe we anders naar de wereld moeten kijken, de ziel moeten zien in de dingen om ons heen. Ghosh zet dat alles in een helder, goed leesbaar verhaal neer. Het brengt je uit evenwicht, maar in een ontwrichte maatschappij is dat ook nodig. Binnenkort ga ik het nog een keer lezen.’



De vloek van de nootmuskaat, Boodschap aan een planeet in crisis, Amitav Ghosh, Uitgeverij: Atlas Contact, Prijs: € 29,99