Mede dankzij het internet is schaken tegenwoordig populairder dan ooit. Wat vroeger een bezigheid voor wereldvreemde types was, is inmiddels mainstream. Voor de grote groep nieuwe lie­fhebbers schreef schaakjournalist Peter Doggers De schaakrevolutie.

Doggers opent met de geschiedenis van de schaakcultuur en haar grootheden. Daarbij beschrijft hij onder meer hoe het schaakspel in allerlei wetenschappen opduikt, van wiskunde tot psychologie.

Vervolgens vertelt Doggers hoe de computer, het internet en kunstmatige intelligentie het schaken op elk niveau hebben veranderd. Zo gaat hij uitgebreid in op het duel uit 1997 tussen wereldkampioen Garri Kasparov en IBM-supercomputer Deep Blue. Ook in dit stuk komt en passant wat wetenschap voorbij. Toch ligt de focus vooral op de edele denksport en zijn beoefenaars.

Wie alleen over wetenschap wil lezen, kan De schaakrevolutie dus beter overslaan. Maar voor wie ook van schaken houdt, is de aanschaf van dit grondige, vlot leesbare boek zeker een goede zet.