Cardioloog Angela Maas en journalist Els Quaegebeur voeren een krachtig pleidooi tegen de vrouwonvriendelijke cultuur in de gezondheidszorg.

Cardiologen die anonieme mails versturen waarin ze vrouwen met hartklachten belachelijk maken. Een ziekenhuisleiding die geen vervanging regelt als een medewerkster met zwangerschapsverlof gaat. Een afdelingshoofd dat aan een vrouwelijke specialist vraagt: waarom wil je zoveel verdienen, je man verdient toch ook goed?

In De gezondheidskloof stellen Angela Maas en Els Quaegebeur op overtuigende wijze de cultuur in de zorg aan de kaak. Ze laten zien dat deze nog altijd veel te veel op mannen is gericht, met als gevolg dat zowel vrouwelijke patiënten als vrouwelijke werknemers vaak slecht worden behandeld. Van veel vrouwen worden klachten bijvoorbeeld ten onrechte niet serieus genomen, doordat medici het mannenlichaam als uitgangspunt nemen. En veel getalenteerde vrouwelijke specialisten kiezen door de machocultuur al op jonge leeftijd voor een ander beroep.

Dringende oproep

De auteurs, die beurtelings een hoofdstuk voor hun rekening nemen, blijken een complementair duo. ‘Cardiofeminist’ Maas, emeritus hoogleraar cardiologie voor vrouwen, gaat dieper in op de wetenschap en geeft interessante inkijkjes in haar jarenlange omgang met patiënten. Haar schrijfstijl is helder en to the point, maar ook een tikje zakelijk. Journalist en romanschrijver Quaegebeur bekijkt de situatie meer als buitenstaander, door deskundigen te spreken en haar eigen ervaringen te beschrijven. Haar hoofdstukken zijn een stuk verhalender. Zo vertelt ze scherp en humoristisch hoe ze hemel en aarde moest bewegen om bij haar bevalling een ruggenprik te krijgen.

Al met al doet het boek een sterke, dringende oproep aan de hele medische wereld dat het hoog tijd is voor verandering – en als lezer kun je het daar alleen maar mee eens zijn.