Over het klimaat zijn de afgelopen jaren flinkt wat boeken verschenen – die waarschijnlijk niemand allemáál in zijn kast zal willen hebben. Daarom: een kleine selectie.
Hoe gaan we dit uitleggen?
Wij riepen het in juni 2019 uit tot ons boek van de maand, op onze site werd het vervolgens door de bezoekers verkozen tot boek van het jaar, en ook meteoroloog Helga van Leur raadde het boek een tijd geleden nog van harte aan: Hoe gaan we dit uitleggen, van De Correspondent-journalist Jelmer Mommers. Een goed leesbaar, en niet alléén maar deprimerend boek over de klimaatproblematiek.
Een beter milieu begint niet bij jezelf
Wie het klimaat wil redden, weet wat hem of haar te doen staat: het vlees afzweren, geen vliegvakanties meer boeken, je benzineauto inruilen voor een Tesla… Nee, stelt Jaap Tielbeke in dit boek: met dat soort individuele gedragsveranderingen alleen gaan we het tij niet keren. We moeten, via de politiek, de échte verantwoordelijken aan het werk zetten.
Warme aarde, koel hoofd
Jarenlang liet Simon Rozendaal in Elsevier vooral klimaatsceptici aan het woord, maar inmiddels moet ook hij toegeven: de mens is hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor het stijgen van de temperatuur op aarde. Volgens Rozendaal moeten we de energietransitie echter niet overhaasten; we hebben de tijd om naar de slimste oplossingen te zoeken. Daar is natuurlijk lang niet iedereen het mee eens, maar een helder verwoord tegengeluid biedt Warme aarde, koel hoofd wel.