Computers zijn uitgegroeid van een veredelde typemachines tot apparaten – al dan niet in smartphonevorm – die ons met de hele wereld verbinden. Deze drie boeken vertellen je hoe ze werken en welke minder mooie kanten die verbondenheid heeft.
Ik weet je wachtwoord
In New Scientist januari 2020, te koop via onze webshop, vertelt prijswinnend techjournalist Daniël Verlaan hoe hij in de wereld van het dark web dook en wat daar allemaal plaatsvindt. Meer weten, zonder zelf allerlei narigheid op je scherm te hoeven zien? In zijn boek Ik weet je wachtwoord gaat Verlaan dieper in op deze en andere duistere kanten van het internet. Niet om ons paranoïde te maken, zo verzekert hij ons, wel om ons wat minder naïef te maken.
Hallo wereld, hallo computer
Eigenlijk is het bizar hoe weinig kaas de meeste mensen hebben gegeten van hoe computers werken, terwijl digitale technologie toch een enorme rol speelt in ons leven – een rol die de komende jaren alleen maar groter zal worden. Maurits Kaptein, bijzonder hoogleraar aan Tilburg University, besloot daar wat aan te doen en schreef Hallo wereld, hallo computer, een toegankelijk boek over de techniek die ons overal omringt.
De diefstal van de eeuw
Dat bedrijven als Facebook en Google meer over ons weten dan ons lief is, mag inmiddels bekend heten. Maar dat is allesbehalve de enige manier waarop onze privacy onder vuur ligt, legt onderzoeksjournalist Jan Walraven uit in De diefstal van de eeuw. Gelukkig vertelt hij niet alleen wat er mis is, maar ook wat we kunnen doen om onze privacy te heroveren op de vele partijen die ermee aan de haal gaan.