Elke maand vraagt New Scientist een wetenschapper om een boekentip. Deze keer: sociaal wetenschapper Linda Duits raadt de roman 7B aan.
Aafke Romeijn schrijft Neder-scifi zoals we dat eigenlijk niet kennen. In haar fantastische debuutroman Concept M introduceerde ze een alternatief Nederland dat in de greep is van de mysterieuze ziekte kleurloosheid. ‘Kleurlozen’ zijn kwetsbaar en afhankelijk van een medicijn dat ‘kleurstof’ wordt genoemd. Haar nieuwste boek is een vervolg op Concept M en maakt de hooggespannen verwachtingen volledig waar.
7B speelt zich af in hetzelfde universum, maar een aantal jaar later. Kleurstof heeft Europa geheel ontwricht: er is oorlog met Turkije dat grondstoffen levert en er is een constante terreurdreiging omdat gezonde mensen niet willen opdraaien voor de hoge kosten van de kleurlozen.
Romeijn schetst deze wereld vaardig en geloofwaardig, alles past precies in elkaar. Het verhaal is ongelooflijk origineel en Romeijn verrast voortdurend. Haar manier van vertellen is meer sociologisch dan psychologisch, zodat 7B een commentaar is op een aantal controversiële praktijken uit ons universum, zoals datasurveillance, de pedopaniek en de macht van farmaceuten. Dat is een rete-spannend commentaar, dat ik in één ruk heb uitgelezen.