Elke maand vraagt New Scientist een prominente wetenschapper om een boekentip op non-fictiegebied. Deze keer: Freya Blekman, hoogleraar deeltjesfysica aan de Vrije Universiteit Brussel.
‘Toen op de universiteiten de discussie over diversiteit losbarstte, wilde ik meer te weten komen over de wetenschappelijke achtergrond van de argumenten die dan geregeld voorbijkomen. Toen kwam ik uit bij Superieur van Angela Saini, een populairwetenschappelijk boek dat vertelt wat we wel weten, wat we niet weten en wat controversieel is over de verschillen tussen rassen.
Iets wat ik voordat ik dit boek las trouwens al niet wist, is dat het hele begrip ‘ras’ pas tijdens de Verlichting is uitgevonden; de Romeinen hadden het daar bijvoorbeeld nooit over. Ook vertelt Saini hoe bepaalde vooroordelen, bijvoorbeeld over zwarte mensen, vaak ooit zijn bedacht met economische belangen in het achterhoofd. Verder maakt ze duidelijk hoe zulke voordelen nu doorwerken in de maatschappij; wat voor gevolgen ze op de lange termijn kunnen hebben voor grote groepen mensen.
Dat is natuurlijk een zwaar onderwerp, maar desondanks vond ik Superieur een heel onderhoudend geschreven boek. Wat daarbij helpt, is dat het grotendeels in de eerste persoon is geschreven; Saini gaat zelf op ontdekkingstocht en stelt vragen aan allerlei deskundigen.
Al met al is het een heel goed boek om je te laten beseffen wat er allemaal voor dingen gebeuren waar je misschien zelf geen weet van hebt. Het boek heeft ook echt consequenties gehad voor mezelf. Ik ben me nu bijvoorbeeld meer bewust van de gevolgen die mijn beslissingen als hoogleraar kunnen hebben op jonge mensen, dus daar ga ik nu anders mee om.’