Hoewel de titel anders doet vermoeden, is de Netflix-documentaireserie Alien Worlds vooral een leuk inkijkje in alle facetten van het leven op aarde.
Zesvleugelige dino-achtige wezens die boven een kleurrijke planeet zweven. Vijfpotige reuze-insecten die met voelsprieten water uit dorre woestijngrond trekken. De makers van Alien Worlds hebben duidelijk hun fantasie de vrije loop gelaten bij het ontwerpen van de planeten die centraal staan in hun serie. Het lijkt op het eerste gezicht een sciencefictionserie, met de nadruk op fiction.
Van valkenier tot Nobelprijswinnaar
Maar de titel en eerste indruk zijn misleidend. De serie draait namelijk vooral om allerlei fascinerende natuurverschijnselen op aarde. De vreemde werelden met fantasiebeesten fungeren slechts als rode draad.
Zo zijn de zesvleugelige vliegers in de dikke atmosfeer van planeet Atlas aanleiding voor een lesje zwaartekracht met een paraglider. En van de vijfpotigen in het dorre deel van Janus gaan we naar schorpioenen in de Amerikaanse woestijn.
Verder ontmoeten we in de serie een valkenier, een Nobelprijswinnaar, stokstaartjes, vuurvliegjes, schimmels en nog veel meer binnenaardse wezens. De eerste drie afleveringen gaan vooral over de natuur, de vierde meer over technologie; daarbij hoort dan ook een planeet bevolkt door aan elkaar gekoppelde breinen.
Spectaculaire bundeling
De makers hebben kosten noch moeite gespaard. Dat zie je aan het gelikte ontwerp van de fantasiewerelden, maar vooral ook aan de spectaculaire locaties die worden bezocht: van een sterrenkundig observatorium in Chili tot een vulkanisch gebied in Ethiopië.
Al met al is Alien Worlds een leuke bundeling minidocu’s, met grappige fantasiewerelden tussendoor. Dankzij de snelle afwisseling en het prettige Britse stemgeluid van voiceover Sophie Okonedo kijken de afleveringen lekker weg. Soms verlang je wel naar wat meer focus. De makers hebben zich een beetje verloren in de talloze buitenaardse verschijnselen op onze planeet.