In Corpus duikt Lewis Dartnell in de geschiedenis om verbanden te leggen tussen de evolutie van het menselijk lichaam en de ontwikkeling van samenlevingen.
In Corpus tracht astrobioloog en auteur Lewis Dartnell voor de derde keer het verhaal van onze geschiedenis en het ontstaan van onze maatschappij te beschrijven. Hij nam in het eerste deel van zijn ‘trilogie’ (Na de apocalyps) de ontdekkingen en uitvindingen van mensen onder de loep. In het tweede deel (Oorsprong) beschreef hij hoe de eigenschappen van onze planeet onze geschiedenis hebben veranderd. In Corpus kiest Dartnell weer een andere invalshoek: hoe verschillende aspecten van het menselijk lichaam en de evolutie daarvan de menselijke geschiedenis hebben bepaald.
Opkomst van de maffia
Het boek bevat acht hoofdstukken, die elk een ander aspect van het onderwerp belichten. Dartnell vertelt aan de hand van anekdotes over uiteenlopende gebeurtenissen in de geschiedenis onder andere over de invloed van onze evolutie op ons familieleven en hoe onze kwetsbaarheid voor infectieziekten en mutaties in ons genoom wereldwijd verstrekkende gevolgen heeft gehad. Zo zet hij in een van de hoofdstukken uiteen hoe een mutatie in een gen bij onze primatenvoorouders uiteindelijk niet alleen heeft geleid tot de ziekte scheurbuik, maar ook tot de opkomst van de maffia op Sicilië. Dat lijkt vergezocht, maar Dartnell weet het op een overtuigende manier te brengen.
Door de grote verscheidenheid aan historische verhalen laat het boek zien dat de invloed van het menselijk lichaam op de geschiedenis groot is geweest. Soms verliest Dartnell echter de rode draad uit het oog. Door de uitgebreide manier waarop hij de historische context schetst, gaat de link met het menselijk lichaam op verschillende momenten in het boek verloren.
Desalniettemin vertelt Dartnell in Corpus een boeiend verhaal, waarin hij verschillende gebeurtenissen in onze historie op een originele manier met elkaar verbindt. Een must-have voor geschiedenisfanaten.