Wie Cijfers liegen niet heeft gelezen, kijkt voortaan met een nieuwe, kritische blik naar statistieken en ranglijsten.
Als een alien die voor het eerst, onder leiding van een wijze gids, naar de aarde reist. Zo voel je je tijdens het lezen van Cijfers liegen niet. Die gids, Vaclav Smil, laat je door een verrassende en vooral kwantitatieve bril naar onze wereld kijken.
71 vraagstukken met uiteenlopende thema’s, van geboortecijfers tot duurzame energie, komen aan bod. Om te bewijzen dat cijfers ons vertellen hoe de wereld nu echt in elkaar zit, gebruikt Smil statistieken en een gezonde dosis nuchterheid. Zo lezen we waarom vaccinaties de meest rendabele investeringen zijn als je kindersterfte wilt tegengaan, waarom we steeds grotere accu’s nodig hebben en waarom Nederlandse mannen zo lang zijn.
Meester in context
Hiermee barst het boek van de boeiende wetenswaardigheden en ‘dat wist ik niet’-momenten. Maar waar Smil echt een meester in is, is het in context plaatsen van al die cijfers. Het is dan ook zijn doel om de lezer te leren met enige scepsis te kijken naar alle beschikbare data en ranglijsten. En daarin slaagt hij zo zeker als twee maal twee vier is.
De enige kanttekening is dat de opbouw wat eentonig is: Smil behandelt de 71 wetenswaardigheden een voor een op feitelijke wijze. Daardoor is Cijfers liegen niet geen boek waarmee je lekker op de bank kruipt. Maar zolang je het niet in één klap uitleest, is het zeker de moeite waard voor iedereen die de wereld een beetje beter wil begrijpen.