Met het boek Boter, kaas en havermelk geeft Joris Lohman een weinig verrassende inkijk in ons voedselsysteem.
Voor sommigen is de voedingsindustrie een efficiënte hightechsector die miljarden mensen te eten geeft. Anderen zien boeren vooral als milieuvervuilers en supermarkten als plekken die ons verleiden met ongezond, ultrabewerkt voedsel. En dan is er nog Joris Lohman, die zich ergens halverwege die uitersten bevindt. In het boek Boter, kaas en havermelk laat hij zijn lezers zien dat achter ons voedselsysteem een ingewikkelde wereld schuilgaat, met goede en slechte kanten.
Jammer is alleen dat Boter, kaas en havermelk niet helemaal het ‘handboek voor de verwarde eter’ is dat het omslag belooft. Deels is dat onvermijdelijk bij een genuanceerde aanpak van onderwerpen die variëren van landbouwsubsidies tot voedselverspilling – maar het boek had ook strakker geschreven kunnen zijn. En áls Lohman dan eindelijk met concrete tips over de brug komt, zijn die weinig verrassend. ‘Eet voornamelijk plantaardig’, ‘kies voor onbewerkte producten’… Dat deed de bewuste consument waar dit boek zich op richt waarschijnlijk toch al.