De documentaire Black Holes: The Edge Of All We Know geeft een inkijkje in de jarenlange wetenschappelijke samenwerking achter dat eerste plaatje van een zwart gat.
Zo’n tweeënhalf jaar geleden hadden zo’n beetje alle kranten de foto op hun voorpagina: het eerste directe bewijs van een zwart gat. De hele wereld was in de ban van de gloeiende donut. Een object op een onvoorstelbaar grote afstand, zichtbaar gemaakt voor iedereen.
Veel mensen gaan waarschijnlijk voorbij aan het feit dat aan dat ene plaatje honderden gepassioneerde wetenschappers jarenlang keihard hebben gewerkt. Een wereldwijd netwerk van radiotelescopen, de Event Horizon Telescope, was nodig om genoeg gegevens te verzamelen om de beroemde foto te maken. De documentaire Black Holes: The Edge Of All We Know probeert de kijker inzicht te geven in dat proces.
Mysterieuze wetenschap
Naast het project om een zwart gat op de gevoelige plaat vast te leggen, volgt de documentaire ook Stephen Hawking en zijn collega’s. Zij proberen de natuurkundige mysteries rondom zwarte gaten op te lossen, zoals de informatieparadox. De doorsnee kijker snapt er weinig van, maar ziet wel extreem intelligente wetenschappers aan het werk, wat de pijn verzacht.
De documentaire bewijst ook hoe snel het kan gaan in de wetenschappen. Nadat de film verscheen, werd namelijk een geüpdatete versie van de foto vrijgegeven, waarop de draaiing van het licht zichtbaar is. Stukje bij beetje geeft het zwarte gat zijn geheimen prijs.