Vanwege het coronavirus moest Rijksmuseum Boerhaave de tentoonstelling Besmet! enkele maanden uitstellen. Nu is hij dan toch te bezoeken – en vormt datzelfde coronavirus de rode draad.
Het blijft een vreemde ervaring: midden in een pandemie een tentoonstelling over pandemieën bezoeken. Mondkapje op in de trein naar Leiden, handen desinfecteren als je het museum bent betreden en dan zo goed mogelijk anderhalve meter afstand houden tot de bezoeker voor je – terwijl je van alles uitgelegd krijgt over besmettelijke ziektes uit het verleden.
Én het heden. Want hoewel Besmet! al was aangekondigd voordat het coronavirus om zich heen greep, bevat de uiteindelijke tentoonstelling de nodige info over deze hyperactuele ziekteverwekker, te beginnen met een documentaire die de afgelopen paar maanden samenvat. Oftewel: iets wat eerder dit jaar nog nieuws was, is nu al terug te zien in een museum. Om maar te benadrukken wat voor memorabele tijden we momenteel doormaken.
Pestdokter naast quarantainepak
De rest van de tentoonstelling is een geslaagde mix van voorwerpen, foto’s, affiches en filmbeelden over de Spaanse griep, hiv, de pokken enzovoort. Ook de bekende ‘pestdokter’ met zijn snavelmasker maakt zijn opwachting – vergezeld van het weetje dat deze sinister ogende figuren eigenlijk pas opdoken in negentiende-eeuwse verhalen over de pest. Typerend voor de tentoonstelling is verder dat deze quasi-middeleeuwse dokter is opgesteld naast een quarantainepak uit 1935 en een ebolabeschermingspak uit 2020.
Ook het belang van vaccinaties wordt op een overtuigende manier voor het voetlicht gebracht. Althans, voor wie daar ontvankelijk voor is; antivaxxers zullen er ongetwijfeld hoofdschuddend aan voorbij lopen. Waarschijnlijk zal diezelfde groep ook alleen maar gniffelen bij de enige nog lege vitrine van de tentoonstelling: die waar het vaccin voor het coronavirus moet komen.
Tickets voor Besmet! en de rest van Rijksmuseum Boerhaave zijn hier te reserveren.