Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Die uitdrukking gaat zeker op voor de Atlas van de wereldgeschiedenis. Aan de hand van ruim vijfhonderd kaarten neemt dit boek je mee door het verleden van de mensheid.
Het is natuurlijk onmogelijk om de hele geschiedenis van de mens te vatten in een boek van zo’n zeshonderd pagina’s. Toch lukte het de Franse geograaf Christian Grataloup om een fraai en verrassend compleet overzicht samen te stellen. Kaarten blijken een ideaal middel om te begrijpen hoe de wereld van vandaag tot stand is gekomen.
Verbonden mensheid
Het verhaal van onze soort begint zo’n 200.000 jaar geleden, wanneer Homo sapiens in Afrika ontstaat. Al snel raken we elkaar uit het oog: groepjes mensen verspreiden zich over de hele aardbol en samenlevingen ontwikkelen zich gescheiden van elkaar. Handelsnetwerken, volksverhuizingen, oorlogen, ontdekkingsreizigers en veroveringen vertellen vervolgens hoe deze samenlevingen elkaar toch weer tegenkomen en steeds meer verweven raken.
Langzaam maar zeker krijgt de wereld die wij kennen gestalte in de kaartjes. Met wereldwijde infrastructuren en mondiale milieuproblemen is de mensheid, voor het eerst sinds haar ontstaan, in het heden weer als één geheel verbonden.
Chinese schepen
Verfrissend is dat de auteur geen eurocentrische bril op heeft. Er is uitgebreid aandacht voor ontwikkelingen op andere continenten, die we misschien minder goed kennen uit onze geschiedenislessen.
Zo zien we bijvoorbeeld niet alleen de bekende reizen van de Europese zeevaarders, maar ook de minstens zo indrukwekkende wijze waarop de Austronesische volken zich ver daarvoor al over de eilanden in de Stille Oceaan verspreidden, of hoe Chinese schepen in de vijftiende eeuw de Afrikaanse kust bereikten.
Duidelijk verhaal
Aan alles is te merken dat er veel tijd en aandacht is besteed aan het maken van het boek. De kaarten zijn fraai geïllustreerd en bevatten ontzettend veel details. Een liefhebber van geografie zal zich gemakkelijk verliezen in de kaartjes en telkens nieuwe dingen ontdekken.
Toch slaagt Grataloup er knap in om de boel overzichtelijk te houden. De kaarten vertellen een duidelijk verhaal. Met begeleidende tekstjes, tijdlijnen en grafieken wordt het geheel voorzien van een fijne context.
De Atlas van de wereldgeschiedenis heeft alles in zich om een standaardwerk te worden. Zeker in een tijd waarin we gedwongen zijn om thuis te blijven, biedt dit boekwerk een fantastische manier om de wereld te ontdekken.