In Afrika: Een Afrikaanse geschiedenis dicht radio- en tv-journalist Zeinab Bedawi een aantal grote gaten in ons westerse historisch besef.
Wat weet de gemiddelde westerling van de geschiedenis van Afrika? Niet bijster veel. Ja, ooit vormde het continent de bakermat van onze soort, die zich van daaruit over de rest van de aarde verspreidde. Toen had je op een gegeven moment de oud-Egyptische beschaving… en dan is het voor de meesten fast forward naar de koloniale tijd en de slavenhandel.
Maar daartussenin zaten de Afrikanen natuurlijk niet millennialang duimen te draaien, in afwachting van hun Europese overheersers. Indrukwekkende beschavingen kwamen op, voerden oorlogen, zetten bouwwerken neer, en gingen ook weer ten onder, zo beschrijft de Soedanees-Britse Zeinab Badawi in haar boek Afrika: Een Afrikaanse geschiedenis.
Haar historische verhandeling onderbreekt Badawi, in het dagelijks leven radio- en tv-journalist, met reportageachtige elementen, waarin ze opgravingen bezoekt en wetenschappers spreekt. Helaas zijn die in de regel te kort om het boek echt tot leven te brengen: het geheel blijft een wat droog geschiedenislesje, dat per gebied de heersers en veldslagen chronologisch behandelt. Maar ja, het is niet alsof er twintig andere boeken in de schappen liggen met een nét wat sprankelendere aanpak van de Afrikaanse geschiedenis van de afgelopen millennia. Dat is nou net het probleem.