We zien het misschien niet meteen, maar in de stad zijn we nog steeds omringd door natuur. De natuur laat zich niet wegjagen uit de wereld van de mens, ook al staat die wereld vol met dorpen, steden en snelwegen. De natuur heeft zich aangepast aan de nieuwe omstandigheden.
Hoe de natuur zich manifesteert in stedelijke omgevingen noemen biologen stadsecologie. Dat is in principe hetzelfde als ecologie in natuurlijke omgevingen. Stadsecologie bestudeert de verbanden tussen organismen en hun leefomgeving, in dit geval de stad.
In zijn nieuwe boek Wildpark Rotterdam bekijkt bioloog Jelle Reumer de stad Rotterdam door de bril van een stadsecoloog. Terwijl Reumer je meeneemt op een zoektocht naar natuur in de Havenstad, speculeert hij met aanstekelijk plezier over hoe stadsnatuur er in de toekomst gaat uitzien. Ook wijst hij op de verrassende natuurverschijningen die je in een van de grootste steden van Nederland kunt vinden, zoals een zwaan die een nest heeft gebouwd van afval.
Het beeld van een zwaan die nestelt op een hoop rommel lijkt misschien triest, maar volgens Reumer moet je dat niet zo zien. Vanuit zijn perspectief is het een fantastische en vindingrijke manier waarop natuur kan gedijen in een stedelijke omgeving – een perfect voorbeeld van stadsecologie. Als de natuur roept, dan maakt het volgens Reumer niet uit of je nest gemaakt is van riet en andere planten of dat het bestaat uit afval, als het maar functioneert.
- Wildpark Rotterdam – De stad als natuurgebied
- Jelle Reumer
- Historische Uitgeverij
- € 20,00
Lees ook:
- Genen voor het milieu
- Dode vogels uit de lucht: aards fenomeen
- De koolmees: vogel met karakter
- Lieveheersbeestje hanteert biologisch wapen