We willen allemaal gelukkig zijn. Maar dat is nog geen sinecure in een tijd met oorlog in de achtertuin, op de loer liggende pandemieën en economische onzekerheid. Gelukkig blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken dat we een hoop kunnen doen om een blijmoedig bestaan te creëren voor onszelf en voor de maatschappij als geheel.
Als je de kans op een gelukkig en voldaan leven zo groot mogelijk wilt maken, dan kun je overwegen om naar een van de koudste en donkerste landen ter wereld te verhuizen. Sinds 2012 houdt The World Happiness Report een ranglijst bij met daarop het gemiddelde levensgeluk in 150 landen. De afgelopen vijf jaar stond telkens hetzelfde land bovenaan: Finland.
Dat kwam voor de Finnen ook als een verrassing. ‘Het Finse zelfbeeld is dat we een introvert, melancholisch volk zijn’, zegt Frank Martela, filosoof en psycholoog aan de Aalto-universiteit in Finland. Verrassender is misschien nog wel dat toen het land naar de top van de ranglijst steeg, de economische ontwikkeling er opvallend vlak was.
Deze ogenschijnlijke paradox bevestigt wat veel mensen al vermoedden: onze traditionele focus op economische groei vertaalt zich niet naar meer welzijn. Terwijl het bruto binnenlands product (bbp) nog altijd als maatstaf voor het welzijn van mensen wordt gebruikt, beginnen economen en overheden in te zien dat onze fixatie op geld afleidt van beleid dat écht impact heeft op de kwaliteit van leven. Zo is er al een aantal landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Costa Rica, die publiekelijk de intentie hebben uitgesproken om maatregelen te onderzoeken die het concept geluk beter vangen.
Dit is een premium-artikel
Lees direct verder, al vanaf €1,99 per maand. Al abonnee? Log in om direct verder te kunnen lezen.
InloggenBekijk aanbod