Melk, eieren en andere dierlijke producten kunnen in het laboratorium worden gemaakt met slimme fermentatietechnieken. De technologie bestaat al een tijdje, maar komt nu pas écht op stoom. Links en rechts schieten bedrijfjes uit de grond die er de diervriendelijke consument mee willen verleiden. Is koeienmelk weldra verleden tijd?
In 2014 had bio-ingenieur Ryan Pandya een teleurstellende ervaring met een bagel. Niet zozeer de bagel zelf als wel de topping was het probleem: een ‘zacht, stroperig goedje’, gemaakt van soja, dat werd geacht op roomkaas te lijken. Pandya had zich kort daarvoor tot het veganisme bekeerd en het kostte hem moeite zuivelproducten te laten staan. Maar toen het leven hem met slechte roomkaas confronteerde, besloot hij daar iets aan te doen. En zo werd hij ijsfabrikant.
Dit is een premium-artikel
Lees direct verder, al vanaf €1,99 per maand. Al abonnee? Log in om direct verder te kunnen lezen.
InloggenBekijk aanbod