Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in feite ruiken, is vet eten. Sterker: we kunnen ruiken of er veel of weinig vet in zit. Voedingswetenschapper Matjaz Pirc onderzocht of en hoe ons reukorgaan vet in voedsel herkent.

Al voordat we een hap eten hebben genomen, weten we of er vet in zit. We zijn er namelijk al in de prehistorie op getraind vet eten aan zijn geur te herkennen. En het is essentieel dat we dat kunnen: ‘In het vetste eten zitten de meeste calorieën en die had de prehistorische mens nodig om te overleven’, zegt voedingswetenschapper Matjaz Pirc, die onlangs aan de Wageningen Universiteit is gepromoveerd op zijn geuronderzoek.

Dit is een premium-artikel

Lees direct verder, al vanaf €1,99 per maand. Al abonnee? Log in om direct verder te kunnen lezen.

InloggenBekijk aanbod