Experts zijn het erover eens: thuiswerken is een blijvertje. Ook wanneer de COVID-19-updates uit het journaal verdwenen zijn, zullen de kantoren niet meer op dezelfde manier volstromen. En dat heeft gevolgen voor onze woonwensen. Komt de bloeiperiode van grote steden dan toch ten einde?
Welke voorspellingen zijn gedaan over het lot van grote steden?
Metropolen zijn ten dode opgeschreven, betoogde de invloedrijke architect Frank Lloyd Wright. In het boek The Disappearing City (1932) schetste hij de sociaalgeografische gevolgen van blitse uitvindingen als de telefoon en de automobiel. Die zouden ons bevrijden van de noodzaak om dicht bij onze werkgevers te wonen. Wright ontwierp zelf alvast een ‘stadloze stad’ waar iedereen meerdere hectares grond bezit. Sciencefiction-
schrijver Arthur C. Clarke kende evenmin twijfel. Hij voorspelde in 1964 niet alleen de komst van het internet, ook voorzag hij waar dit toe zou leiden: een glorieus tijdperk van thuiswerken en het ‘afschaffen van steden’. Want wie zou in de toekomst nog kiezen voor dure, krappe kamertjes aan vuile straten, als je voor minder geld royaal en comfortabel vanuit een groene omgeving kan werken?
Dit is een premium-artikel
Lees direct verder, al vanaf €1,99 per maand. Al abonnee? Log in om direct verder te kunnen lezen.
InloggenBekijk aanbod