De mysteries rond de zwaartekracht staan centraal in het coververhaal van het novembernummer van New Scientist, hier te bestellen. Meer weten? Duik dan in deze drie toptitels van eigen bodem.
Ruimtetijd
Dat wij van New Scientist Ruimtetijd een geweldig boek vinden, mag geen een verrassing zijn: het betreft immers een deel van onze eigen reeks Pocket Science, geschreven door onze eigen redacteur Yannick Fritschy. Maar NRC was al net zo enthousiast: ‘Fritschy beschrijft de Einstein-revolutie in de natuurkunde zo helder, dat die zelfs te volgen is voor iemand die na zijn vijftiende geen wiskunde- of natuurkundeboek heeft aangeraakt. En zo puntig en lichtvoetig dat ook een meer ingewijde plezier zal beleven aan het voor bèta’s overbekende verhaal.’ Hoort u het eens van een ander.
Echt zwaar
De hele geschiedenis van onze kijk op de zwaartekracht komt aan bod in Echt zwaar, van de ideeën van Aristoteles tot de theorie van de Nederlandse natuurkundige Erik Verlinde. Auteur is Martijn van Calmthout, die zijn eerdere boek Echt quantum in de vorm goot van een kroeggesprek met Albert Einstein en Niels Bohr. Dit keer heeft hij een nachtelijke date met Jean Bernard Léon Foucault, de man achter de enorme slinger die de draaiing van de aarde aanschouwelijk maakt.
Deining in de ruimtetijd
De eerste directe detectie van zwaartekrachtsgolven, in 2015 gedaan door het experiment LIGO, hoeft alleen maar met de ontdekking van het higgsdeeltje te wedijveren als de grootste natuurkundige mijlpaal van het afgelopen decennium. In de internationale bestseller Deining in de ruimtetijd – inmiddels verschenen in acht talen, waaronder het Pools en het Japans – behandelt sterrenkundejournalist Govert Schilling alle ins en outs.