Hoewel New Scientist bij voorkeur zinnige, heldere en leesbare boeken bespreekt, maken we voor Codex Seraphinianus graag een uitzondering. Het is een onzinnig boek over niets, geschreven in een absurde niet-bestaande taal en aangekleed met absurde illustraties die uiteindelijk niets uitbeelden.
Codex Seraphinianus verscheen oorspronkelijk in 1976, en is het werk van de (destijds 27-jarige) Italiaanse architect en ontwerper Luigi Serafini. Nu is het boek opnieuw uitgegeven, voor het eerst in dertig jaar.
Het boek lijkt op een moderne variant van het middeleeuwse Voynich-manuscript, een ongrijpbaar boek dat cryptografen al eeuwenlang bezighoudt. Tot nu toe is er geen enkel woord of beeld van ontcijferd, wat doet vermoeden dat het in feite een betekenisloze brij van nepteksten en tekeningen is. Wie weet zaait Codex Seraphinianus over enkele eeuwen dezelfde verwarring.
Serafini verdedigt de hoge prijs van zijn boek door het als een soort psychotherapie te beschouwen. Codex Seraphinianus heeft namelijk in zekere zin dezelfde werking als de inktvlekken van de beroemde rorschach-test: je ziet wat je wilt zien. Uiteindelijk is het gewoon je eigen verbeelding die tot jou spreekt, en je een kijkje geeft in je eigen psyche.
- Codex Seraphinianus
- Luigi Serafini
- Rizzoli
- €110