De aarde en wijzelf gaan kapot door hoe we leven en eten. Andere kost onderzoekt ons voedselsysteem en geeft praktische tips.
Oké, ik geef het toe. Ik eet best vaak vlees. Ook een pizza kan er op zijn tijd wel in. Voel ik me schuldig? Soms, al weet ik niet goed of ik me meer zorgen moet maken over mijn eigen gezondheid of over de gevolgen voor onze planeet. En hoe het beter zou moeten, daar heb ik al helemaal geen kaas van gegeten.
In Andere kost vertellen hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell en universitair docent kinderobesitas Jutka Halberstadt van de Vrije Universiteit Amsterdam dat het niet goed gaat met ons huidige voedselsysteem. De boodschap dat wijzelf en onze planeet ziek worden, is niet per se nieuw. Maar wat dit broodnodige pleidooi onderscheidt, is de combinatie van rake, heldere uitleg van wetenschappelijke inzichten en praktische tips die je vertellen wat je als individu kunt doen.
Ook inzetten op preventie
Want doen we het ooit goed? Zuivel is slecht. En een dieet moet natuurlijk geen vet bevatten. Of juist geen koolhydraten? Al deze beweringen bekijken de schrijvers met een wetenschappelijke blik − en met wetenschappelijke twijfel, want we weten nog lang niet alles.
Kiezen voor gezond en duurzaam geproduceerd voedsel helpt niet alleen je eigen gezondheid op korte termijn, maar draagt ook bij aan de verandering van het wereldwijde voedselsysteem, zo betogen Seidell en Halberstadt. Toch ligt de oorzaak van ongezond leven niet alleen bij de wilskracht van het individu. En daarmee ook niet alle verantwoordelijkheid.
Daarom zijn er ook lijstjes met tips voor de overheid, want die kan, samen met grotere bedrijven, echte verandering tot stand brengen. Probeer bijvoorbeeld niet alleen ziek geworden mensen weer op te lappen, maar zet ook in op preventie, adviseren Seidell en Halberstadt.
Mooie mix van aspecten
Soms mis je een rode draad in het verhaal, mogelijk doordat veel van de teksten eerder als losse artikelen verschenen. Maar het boek biedt wel een mooie mix van aspecten die bij een gezond en duurzaam voedselsysteem horen, zonder vingerwijzende ondertoon. Andere kost voelt als een prettig gesprek met een goed ingevoerde vriend of vriendin, die je motiveert en stimuleert tot nadenken en actie. Van pseudowetenschappelijke voedseladviezen had ik m’n buik vol, maar dit is andere koek.