Planten op een planeet die rond meer zonnen cirkelt, kunnen wel eens grijs of zwart zijn, denkt Britse wetenschapper.

In een zonnestelsel met meerdere zonnen kunnen de planten op een planeet niet groen, maar zwart of donkergrijs zijn. Dat komt dan doordat de planten meer bronnen van energie kunnen gebruiken voor hun fotosynthese.

Deze gedachte presenteerde Jack O’Malley James, die promotie-onderzoek doet aan de University of St. Andrews, op een bijeenkomst van de Royal Astronomical Society in Llandudno, een kleine stad in Wales. Een kwart van de meer geelkleurige sterren, zoals de zon, en de helft van de rode dwergen komen voor in stelsels met meer sterren. Met name de geelkleurige sterren hebben vaak ook exoplaneten. O’Malley simuleerde planeten die rondom beide sterren cirkelen of, als de twee sterren iets verder van elkaar af staan, rond een van de twee sterren een baan volgen.

Mieren zijn magnifieke navigators
LEES OOK

Mieren zijn magnifieke navigators

Mieren zijn in staat tot verbazingwekkende navigatieprestaties. Misschien kan waardering hiervoor helpen om deze insectensoorten te behouden.

De temperatuur van een ster bepaalt welke kleur licht die uitzendt, en dat bepaalt op een nabije planeet hoe de fotosynthese zich daar ontwikkelt

De temperatuur van een ster bepaalt welke kleur licht die uitzendt, en dat bepaalt op een nabije planeet hoe de fotosynthese zich daar ontwikkelt. Als een planeet rond een rode dwerg draait, kunnen planten op die planeet licht uit het gehele zichtbare deel van het lichtspectrum absorberen. Dan zien de bladeren er voor menselijke ogen zwart uit.

Mogelijk kan de fotosynthese zich ook hebben aangepast voor absorptie van infrarood of ultraviolet licht. Daarnaast, zo denkt de jonge wetenschapper, hebben planten op een planeet die rond een actieve zon cirkelt mogelijk een bescherming tegen ultraviolette straling ontwikkelt, een soort natuurlijke zonnebrandolie.