Geologen hebben een gedetailleerde kaart gemaakt van het zwaartekrachtsveld op aarde. Daardoor ontdekten ze dat de zwaartekracht veel sterker varieert dan voorheen verwacht.
Variaties in het zwaartekrachtsveld zijn tot wel veertig procent groter dan geologen voorheen dachten. Dat concludeerden Australische en Duitse aardwetenschappers nadat ze een zwaartekracht-kaart produceerden met een ongekend hoge resolutie.
Is het aardse magneetveld de weg kwijt?
Volgens sommigen kan het aardmagneetveld elk moment omkeren. Is er reden tot zorg?
‘Dit is de eerst keer dat we het zwaartekrachtsveld in alle landen tot in ongekend detail laten zien’, zegt onderzoeksleider Christian Hirt in een persverklaring. ‘Ons team heeft de zwaartekracht op drie miljard punten berekend – dat is een punt op elke 200 meter – om de kaart de hoogste resolutie ooit te geven’, aldus Hirt. Voorheen hadden computers niet de benodigde rekenkracht om zo’n kaart te realiseren.
De grootste variatie in de sterkte van de zwaartekracht ligt tussen het Andesgebergte en de Noordpool. Als je op de berg Huascarán in de westelijke Andes staat, trekt de aarde het minst hard aan je. Op de Noordpool weeg je juist het meest.
De civiele techniek kan gebruik maken van de kaart, bijvoorbeeld bij het bouwen van bruggen, tunnels en waterwegen.
Delen van de kaart zijn te bekijken op de website van de Australische Curtin-universiteit.