In de rubriek interactief hoort deze maand natuurlijk ook informatie over de Zon, of beter gezegd informatie over websites waar interessante informatie is te vinden. We hebben bij de diverse artikelen in dit themanummer al zeer toepasselijke adressen vermeld. Als je die bezoekt, kun je in veel gevallen via de rubriek Links vele algemene en specifieke sites bezoeken. We vermelden hier nog een paar sites die de moeite waard zijn.


Voor recente beelden die door diverse satellieten en telescopen zijn gemaakt – in röntgenstraling, zichtbaar licht en infrarood – geeft NASA
een goed overzicht. Het Goddard Space Flight Center toont vele zogeheten Astronomy pictures of the Day die met de Zon te maken hebben. In veel gevallen is er zeer nuttige en interessante informatie bij de beelden beschikbaar. De onderwerpen variëren enorm, van Stonehenge en Kepler tot zonnevlammen en de schaduwzijde van Saturnus.
Kepler krijgt ook veel aandacht op de Galileo-website van Rice University, waar een pagina is gewijd aan het vroegere onderzoek van de zonnevlekken in de 17e en 18e eeuw.
Vanaf de Universiteit van Amsterdam kun je via internet Michiel Berghers multimediale zonnetour volgen.
‘De Zon is een vurige steen, ietsjes groter dan Griekenland’, zo sprak Anaxagoras in 434 v.Chr. Deze uitspraak en vele mythen en legenden rond de Zon zijn verzameld op een site van de Amerikaanse universiteit in Stanford.

Aan de aanstaande eclips wijden de diverse sites natuurlijk ook al enige aandacht. Wie niet kan wachten daarop, vindt overigens, bij het invullen van de zoektermen webcam, eclipse en 1998 in een zoekmachine, vele verwijzingen naar websites die vorig jaar de mensen elders een blik op een zonsverduistering gunden. Ongetwijfeld zal het aantal sites met informatie en eclips-webcams in de aanloop naar 11 augustus sterk toenemen. In vogelvlucht langs de route van de Zon, tref je al (toeristische) informatie aan vanuit het zuidwesten van Engeland, de steden Bouillon, Arlon en Metz en zelfs vanuit Roemenië.