Sinds het begin van de week is de zon bijzonder actief, zo laat Nasa weten. Op 27 en 28 oktober ontsnapten indrukwekkende zonnevlammen aan haar oppervlak.

Een zonnevlam die in de zware X-klasse valt. Deze vlam vertoonde zich op 28 oktober, om 02.03 uur. Bron: Nasa/SDO
Een zonnevlam die in de zware X-klasse valt. Deze vlam vertoonde zich op 28 oktober, om 02.03 uur.
Bron: Nasa/SDO

Eens in de elf jaar piekt de zonneactiviteit, en het lijkt erop dat de zon dat maximum binnenkort weer bereikt. De afgelopen dagen hebben krachtige zonnevlammen plaatsgevonden. Deze vlammen zijn het gevolg van explosies op het oppervlak van de zon, waarbij veel straling vrijkomt.

Naast talloze ‘gewone’ vlammen, vonden de afgelopen week ook drie X-klasse-vlammen plaats. Astronomen schrijven de letter X alleen toe aan de allerkrachtigste zonnevlammen.

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal
LEES OOK

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal

Tijd en natuurwetten zijn voortgekomen uit de oerknal, in een chaotisch proces van toevalligheden, zegt theoretisch natuurkun ...

De vlammen gingen gepaard met zonnewind en plasmawolken die aan het zonoppervlak ontsnapten. Deze wolken bestaan voornamelijk uit geladen deeltjes, zoals protonen en elektronen. Als deze wolken de atmosfeer bereiken, zorgen ze voor prachtig poollicht. Maar daarnaast kan al die zonneactiviteit ook een negatief effect hebben. De geladen deeltjes kunnen communicatiesignalen van satellieten flink in de war schoppen.