De aarde maakt momenteel weer zijn jaarlijkse vlucht door de Perseïden. In de nacht van 12 op 13 augustus zijn de meeste ‘vallende sterren’ te zien.
De meteoren zouden dit jaar een bijzonder indrukwekkend spektakel moeten opleveren. Ongeveer een halfuur voor middernacht verdwijnt de maan namelijk onder de horizon. Late opblijvers zullen dus niet gehinderd worden door het felle maanlicht.
Hoeveel vallende sterren zie je tijdens de Perseïden-meteorenzwerm?
Rond 22.00 uur kun je ongeveer drie meteoren per uur aanschouwen. Dat is niet veel meer dan je op een willekeurige sterrenkijkavond kunt zien. Maar in de uren daarna neemt het aantal meteoren snel toe: van 28 per uur rond middernacht tot zelfs 57 per uur om 4.00 uur ’s nachts.
‘Als we iets buitenaards ontmoeten, dan is het een machine’
Oude sterren en pril leven – dat zijn de onderwerpen waar het hart van sterrenkundige Leen Decin harder van gaat kloppen.
Wat is de Perseïden-meteorenzwerm?
Meteorenzwermen worden veroorzaakt door puinwolken die achterblijven in het kielzog van kometen. De aarde vliegt door deze puinwolken op haar weg rond de zon. De kleine stof- of steenkorrels komen met zo’n hoge snelheid de atmosfeer binnen dat ze door de wrijving met de lucht verbranden. Zo produceren ze een flits die langs de hemel trekt.
De komeet Swift-Tuttle veroorzaakt de Perseïden. Deze komeet doet er 133 jaar over om rond de zon te draaien. De komeet was in 1992 voor het laatst zichtbaar met behulp van een verrekijker en zal pas weer te zien zijn in 2125. In de tussentijd kunnen we genieten van het schouwspel dat hij achterlaat.
Waarom heet deze meteorenzwerm Perseïden?
Elke meteorenzwerm is vernoemd naar het punt aan de hemel waar de meteoren vandaan lijken te komen. In het geval van de Perseïden is dat het sterrenbeeld Perseus. De Perseïden zijn overal ter wereld te zien, maar de beste waarnemingen zijn mogelijk op het noordelijk halfrond, waar Perseus te zien is. Het sterrenbeeld ligt in het midden van een driehoek die wordt gevormd door het W- of M-vormige (afhankelijk van waar je bent) sterrenbeeld Cassiopeia, de sterrenhoop Plejaden en de heldere ster Canopus, die in het sterrenbeeld Carina staat. Als je een van deze sterren of sterrenbeelden kunt zien, kijk je naar het juiste deel van de hemel.
Waar moet je zoeken naar de Perseïden?
Maak je niet te veel zorgen over het vinden van Perseus, laat je ogen gewoon wennen aan het donker en je zult meteoren zien, die in alle richtingen langs de hemel schieten. Ze verschijnen en verdwijnen binnen een paar seconden en bewegen snel. Als je geluk hebt, kun je zelfs vuurballen zien – grote, stralende meteoren die zo helder lijken als Venus.
Hoe laat moet je naar de Perseïden op zoek?
Een paar dagen voor en na de piek, dus halverwege augustus, is er een goede kans om vallende sterren te zien. Controleer de weersvoorspellingen op bewolking en probeer tijdens die week op elke heldere nacht te kijken. Het is over het algemeen beter om voor de piek te kijken dan erna. Op een willekeurige nacht is de beste tijd om te kijken net na middernacht, waar ter wereld je ook bent.
Hoe kun je je kansen vergroten om de meteorenzwerm te zien?
Je hoeft je niet in niemandsland te begeven om de meteoren te zien, maar een donkere hemel helpt wel, dus probeer de lichtvervuiling om je heen te beperken. Als je kunt, ga dan naar het midden van een park of een andere plek uit de buurt van straatverlichting. Als je thuis gaat kijken, doe dan al je lichten uit en probeer een uitzicht te vinden dat niet wordt belemmerd door bomen, gebouwen en andere objecten.