Elke dag biefstuk eten, hoe klinkt dat? Een ondernemende das uit de bergen van Utah had er wel trek in, begroef in zijn eentje een dode koe die hij gevonden had en at er een maand van.

Zeven kalverkadavers lieten Ethan Frehner van de universiteit van Utah en zijn collega’s achter in het gebied, met ‘cameravallen’ erbij om te zien welke dieren eropaf zouden komen. Ze hoopten zo meer te leren over gieren en andere vliegende aaseters.

Na een week kwamen ze terug en ontdekten dat een van de kalveren verdwenen was. De onderzoekers veronderstelden daarom dat het kadaver meegesleept was door een coyote of een bergleeuw.

Op zoek naar de vliegroute van de grote stern
LEES OOK

Op zoek naar de vliegroute van de grote stern

Ecoloog Ruben Fijn bracht met gps voor het eerst uitgebreid het vlieggedrag van de grote stern in kaart. Zijn onderzoek laat ...

Zilverdas begraaft dode koe
Deze das had honger als een paard. Foto met dank aan Evan Buechley

Toen ze de foto’s bekeken, ontdekten ze dat het anders zat. Een zilverdas had het hele karkas begraven in een periode van vijf dagen. Vervolgens bracht het dier twee weken onafgebroken in zijn ondergrondse hol door en bleef ook in de weken daarna regelmatig terugkeren naar het hol. Frehner denkt dat de das zich meer dan vijftig dagen lang voornamelijk voedde met wat er over was van de koe.

Knaagdieren en konijnen

Het was al bekend dat zilverdassen kleine dieren zoals knaagdieren en konijnen verstoppen, maar het was nog nooit waargenomen dat ze een dier begroeven dat groter was dan zijzelf.

‘We weten veel van de morfologie en de genetica van dassen, maar qua gedrag zijn er nog veel witte plekken die ingevuld moeten worden’, zegt Frehner. Hij voegt eraan toe dat veeboeren blij mogen zijn met dit gedrag. ‘Als er rottende kadavers blijven liggen tussen het levende vee, zouden daardoor allerlei ziektes verspreid kunnen worden.’

Het onderzoek is gepubliceerd in Western North American Naturalist. Op YouTube is een video te bekijken.

A badger burying a cow
Foto met dank aan Evan Buechley

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.