Voor het eerst is een schimmel ontdekt die in zijn eigen voedselvoorziening voorziet. Het was al bekend dat sommige insecten zelf schimmels kweken om hen te helpen in hun voedselvoorziening. Maar sommige schimmels kweken op hun beurt zelf weer bacteriën die ze vervolgens opeten. Dat blijkt uit onderzoek van Pilar Junier en haar collega’s van de universiteit van Neuchâtel in Zwitserland.
Tijdens het onderzoek bestudeerden de onderzoekers de bodemschimmel morielje, een soort zwam, en zijn relatie met de Pseudomonas putida bacterie. De observatie wijst uit dat de bacterie de eerste dagen voedingsstoffen onttrekt aan de morielje. Maar tussen de vijfde en de negende dag neemt het bacteriënaantal af en worden de voedingsstoffen uit de bacterie weer opgenomen door de zwam. Op de zakjeszwam groeien op dat moment harde knobbeltjes die worden gebruikt om voedingsstoffen uit de bacteriën in op te slaan voor slechte tijden.
Junier denkt dat de morielje eerst de kweek van bacteriën stimuleert door ze te voorzien van voedingsstoffen en ze daarna oogst. De zwam eet de bacteriën als het ware, hoewel nog niet bekend is hoe dat precies gebeurt. ‘We denken dat er spijsverteringsenzymen bij betrokken zijn’, zegt de hoofdonderzoekster. De interactie tussen schimmels en bacteriën verdient dan ook zeer zeker verder onderzoek, volgens evolutiebioloog Duur Aanen van de Wageningen Universiteit.
‘Bij mannen ruikt het meer naar kaas, bij vrouwen naar ui’: verrassende verhalen over microben
Ze zitten op je neus, op je bord, in je darmen, onder je voeten. Te klein om met het blote oog te zien, met oneindig veel en ...
Toch is het volgens bioloog Ulrich Mueller van de universiteit van Texas nog niet met zekerheid vast te stellen of de overdracht van de voedingsstoffen daadwerkelijk van belang is voor de voedselvoorziening van de zwam.