Vissers in de buurt van de Noorse kust hebben een witte dolfijn waargenomen die een strak tuigje droeg. Vermoedelijk is het dier getraind door het Russische leger, aldus Noorse wetenschappers.
De dolfijn zwom naar boten toe en probeerde zo de riemen van zich af te wrijven, zo meldt de Noorse omroep NRK. Na het bekijken van videobeelden van de dolfijn trokken medewerkers van de Noorse visserijorganisatie Fiskeridirektoratet eropuit om het dier te vinden en te lokken met kabeljauwfilet.
Een visser begaf zich te water en slaagde erin het tuigje van de dolfijn af te halen, volgens de krant VG. De dolfijn zwom vervolgens een paar keer rond de boot alvorens uit het zicht te verdwijnen. Aan de binnenkant van het tuigje stonden de woorden ‘Uitrusting van St. Petersburg’.
‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.
‘Toen ik contact opnam met een aantal Russische onderzoekers, stelden zij er niets mee te maken te hebben’, zegt Audun Rikardsen van de universiteit van Tromsø tegen VG. ‘Volgens hen zit waarschijnlijk de Russische marine in Moermansk erachter.’
Op basis van het tamme gedrag van de dolfijn vermoedt Jørgen Wiig, marien bioloog van het Fiskeridirektoratet, dat het dier al langere tijd in gevangenschap geleefd had. ‘Hij was erg gewend aan mensen. Ik vraag me daarom af of hij in zijn eentje kan overleven’, zei hij tegen VG.
De inzet van dolfijnen voor militaire doeleinden kent in verschillende landen een lange geschiedenis. In de jaren zestig begon de Amerikaanse marine een programma voor onderzoek aan dolfijnen dat erin uitmondde dat dolfijnen werden ingeschakeld om in Vietnam schepen te verdedigen. Rusland lanceerde zijn eigen programma gedurende de Koude Oorlog, waarbij dolfijnen getraind werden om bommen te plaatsen en om verlaten schepen op te sporen.
De marine van Oekraïne begont in 2012 met een dolfijnenprogramma, maar de dieren vielen in Russische handen na de annexatie van de Krim in 2014. Een vertegenwoordiger van de Oekraïense overheid verklaarde dat de dolfijnen ‘uit vaderlandsliefde’ weigerden met de Russen samen te werken en zijn gestorven doordat ze in hongerstaking gingen.
Zvevda, een tv-station van het Russische leger, meldde in 2017 dat de marine dolfijnen en zeehonden inzette voor militair gebruik in de zee rond de Noordpool. Volgens The Guardian heeft het onderzoeksinstituut voor mariene biologie in Moermansk onderzocht of witte dolfijnen de ingangen van een marinebasis zouden kunnen bewaken en vreemdelingen doden die hun territorium binnendringen. De conclusie van het onderzoek luidde echter dat witte dolfijnen niet geschikt zijn om in de poolzee te werken en de ‘hoge mate van professionaliteit’ ontberen die zeehonden wel zouden hebben.