Een extreem witte verf koelt zichzelf af door 98,1 procent van het zonlicht terug de ruimte in te kaatsen. De verf kan helpen gebouwen af te koelen en misschien zelfs energieslurpende airconditioners vervangen.
Werktuigbouwkundige Xiulin Ruan van de Amerikaanse Purdue University in Indiana en zijn collega’s hebben eerder een ultrareflecterende verf gemaakt. Deze verf, op basis van calciumcarbonaat, reflecteerde 95,5 procent van het zonlicht. Die witte verf hebben ze nu verbeterd door bariumsulfaat te gebruiken. Hierdoor weerkaatst de verf maar liefst 98,1 procent van het zonlicht.
Koelkasteffect
Deze nieuwe ultrawitte verf absorbeert minder dan de helft van de hoeveelheid zonne-energie van de vorige verf. Gangbare commerciële witte verf absorbeert tussen de 10 en 20 procent van het zonlicht.
'Als maaltijdbezorger heb je je te voegen naar de algoritmes'
Arbeidsrechtspecialiste Jana Retkowsky onderzocht het werk van maaltijdbezorgers. 'Door het algoritme worden ze als robots.'
De hoeveelheid zonlicht die door de nieuwe verf wordt geabsorbeerd is kleiner dan de hoeveelheid energie die het uitstraalt naar de atmosfeer. Het materiaal wordt dus koeler dan de omgeving. Het team wil gaan experimenteren met witgeverfde buizen gevuld met water en hoopt zo een koelkasteffect zonder elektriciteit te bewerkstelligen.
Tweezijdig positief
Het team denkt bovendien dat de verf de wereldwijde de koolstofuitstoot kan verlagen doordat huizen geverfd met deze verf minder airconditioning nodig hebben. Als de verf gebruikt wordt op een dak van 930 vierkante meter, zou het koelend effect 10 kilowatt zijn, wat volgens het team meer is dan een gebruikelijke airconditioner.
Ruan stelt dat er een tweezijdig positief effect is doordat de verf bovendien energie wegstuurt van onze aarde. ‘We sturen de warmte de ruimte in, we laten de warmte niet op aarde’, zegt hij. ‘Traditionele airconditioners houden de warmte juist op aarde. Het verplaatst gewoon van binnenshuis naar buitenshuis.’
Het team berekende dat als 0,5 tot 1 procent van het aardeoppervlakte geverfd zou zijn met deze verf, door bijvoorbeeld de daken van huizen ermee te bedekken, het de opwarming van de aarde tot nu toe volledig ongedaan zou maken.
100 procent?
De geverfde oppervlaktes moeten wel vrij van stof en viezigheid worden gehouden om hun reflecterende eigenschappen te behouden. Het team werkt nu aan manieren waarop hun verf fijnstof kan afstoten.
Ruan werkt momenteel aan materiaal dat nog meer reflecteert, maar zegt dat de opbrengsten tegen kunnen vallen. ‘Streven naar 100 procent is lastig. Het levert 19 watt per vierkante meter meer koeling, dus praktisch gezien is dat het qua kosten misschien niet waard’, zegt hij.