De traditionele manier om een pizza te snijden is met rechte lijnen die elkaar in het midden kruisen. Maar wat als er midden op de pizza een ingrediënt ligt dat sommige eters niet lekker vinden, terwijl anderen het liefst hun tanden stukbijten op de korst? De wiskunde biedt uitkomst.
In het verleden hebben wiskundigen al een methode bedacht die monohedral disc tiling heet. Daarbij krijg je twaalf identiek gevormde stukken waarvan er zes een ster vormen met punten die de rand van de pizza raken, terwijl over de overgebleven zes delen de korst verdeeld wordt. Je begint door de pizza te snijden in gebogen driezijdige stukken, die je vervolgens in tweeën snijdt zodat je zowel stukken met als zonder korst overhoudt, zoals hieronder.
Dit is hoe we wiskundefobie te lijf kunnen gaan
Sarah Hart vertelt hoe we de angst voor getallen en formules weg kunnen nemen.
Joel Haddley en Stephen Worsley van de universiteit van Liverpool, Engeland hebben de techniek uitgebreid om nog meer manieren te vinden om te snijden. Ze hebben aangetoond dat het ook mogelijk is om vergelijkbare vormen te verkrijgen met elk aantal oneven zijden en ze vervolgens weer in tweeën te verdelen. ‘Wiskundig gezien zijn de mogelijkheden onbegrensd’, zegt Haddley, al wordt het snijden in de praktijk uiteindelijk onuitvoerbaar priegelwerk.
Haddley en Worsley gingen zelfs nog verder door wiggen in de hoeken van hun vormen te snijden, waardoor bizarre puntige vormen ontstaan die samen nog steeds een cirkel vormen, zoals op de afbeelding hieronder. ‘Echt verrassend’, zegt Haddley.
Zoals met veel wiskunde is het nut hiervan niet onmiddellijk zonneklaar. Hetzelfde geldt voor een ander pizzatheorema, waarbij onderzocht wordt wat er gebeurt als een pizza willekeurig gesneden wordt.
‘Ik heb geen idee of er een andere toepassing voor ons werk is afgezien van het snijden van pizza’s’, zegt Haddley. Desalniettemin vindt hij de resultaten ‘wiskundig interessant’ en bovendien levert het leuk plaatjes op, zoals hieronder, van een pizza die Haddley volgens zijn eigen methode gesneden heeft.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: