Een unieke gebeurtenis: wiskundig genie en kluizenaar Grigori Perelman geeft een interview. De man die het vermoeden van Poincaré wist te bewijzen legt aan een Russische journalist uit waarom hij een miljoen dollar weigerde.

Toen de Russische wiskundige Grigori Perelman in 2002 het vermoeden van Poincaré bewees, zou hij van het Clay Mathematics Institute een miljoen dollar krijgen. Maar Perelman, die bij zijn moeder woont en nauwelijks met de pers praat, weigerde de prijs. In het interview, waarvan de Russische krant Pravda op zijn website verslag doet, zegt Perelman daarover: “Ik weet hoe ik het universum kan beheersen. Waarom zou ik achter een miljoen aan rennen?”

Hij legt ook uit waarom het zo lang duurde voordat het vermoeden van Poincaré, dat de Franse wiskundige Henri Poincaré voor het eerst in een artikel uit 1904 formuleerde, werd opgelost. “De kern [van het vermoeden] is het volgende: als een drie-dimensionaal oppervlak lijkt op een bol, dan kan het vervormd worden tot een bol.” Volgens Perelman is het vermoeden van groot belang bij het onderzoek naar het ontstaan van het universum. Hij noemt het vermoeden daarom ook de 'Formule van het Universum'.

Dit is hoe we wiskundefobie te lijf kunnen gaan
LEES OOK

Dit is hoe we wiskundefobie te lijf kunnen gaan

Sarah Hart vertelt hoe we de angst voor getallen en formules weg kunnen nemen.

In het artikel van Pravda staat dat Perelman overkomt als een “volledig evenwichtig, gezond, bekwaam en normaal persoon”. De uitspraak over het beheersen van het universum doet anders vermoeden, maar dit kan komen door een slechte vertaling uit het Russisch. Wellicht bedoelde Perelman dat hij bezig is met het zoeken naar de oorsprong van het universum. Waarom zou hij zich dan nog bezighouden met zoiets triviaals als een miljoen dollar?

Floris Olsthoorn