Diemen (NL) – Thinkquest, de wedstrijd waarin teams van leerlingen educatieve websites maken, leverde ook dit jaar weer fantastische websites op.


De werking van het brein, de geschiedenis van spionage, gentechnologie en Formule-I-wagens lijken niets met elkaar te maken te hebben. Toch hebben zij minstens één gemeenschappelijk kenmerk: de inzendingen met deze onderwerpen zijn in de wedstrijd ThinkQuest allemaal in de prijzen gevallen.
ThinkQuest is in 1997 voor het eerst in Nederland georganiseerd en kwam overwaaien uit Amerika. Het idee achter de wedstrijd – of webstrijd, zoals de organisatoren dat noemen – is om kinderen educatieve sites te laten maken voor andere kinderen. Dus duidelijke uitleg op hun eigen niveau, zodat hun leeftijdsgenootjes weten waar ze moeten zijn als ze over een bepaald onderwerp informatie zoeken. Natuurlijk past de wedstrijd ook prima in programma's die nieuwe onderwijsvormen hoog in het vaandel hebben staan: de leerlingen die de sites maken moeten zelf diep in een onderwerp duiken en daar logische verbanden in zoeken voordat ze een goeddoortimmerde website kunnen bouwen.
De winnaars van dit jaar hadden zich gestort op DNA. Leerlingen kunnen zichzelf bekend maken met de opbouw, processen, transcripties, mutaties en manipulaties in DNA aan de hand van teksten, zelfgemaakte tekeningen, filmpjes en interactieve tests. De vakjury was vol lof over deze site: “Het is een prachtige complete site met mooie vormgeving, duidelijke lesonderdelen, functioneel gebruik van flash, veel eigen materiaal, en een goede ondersteuning van de docent die de mogelijkheid heeft om zelf pagina's aan te maken voor zijn eigen klas. Praktisch ook dat steeds wordt aangegeven hoeveel tijd nodig is om de informatie te bestuderen.”

Sonja Jacobs

Hoofdprijs klassikaal: De Kunstkijker
Eerste prijs leerlingen 16+: King Arthur en middeleeuwse literatuur
Eerste prijs leerlingen 12 tot 15: Grieks en Latijn

Alle inzendingen zijn te bewonderen op www.thinkquest.nl