Is muzikaliteit aangeboren? Wat te doen aan psychische klachten bij jongeren? En hoe leg je complexe wetenschap uit? In het weekend van 18, 19 en 20 augustus vindt het uitverkochte Lowlands festival plaats. Waar New Scientist ook dit jaar een deel van het wetenschapsprogramma verzorgt. Wat staat er op het programma?
Op het muziekfestival Lowlands is er altijd ruimte voor een uitgebreid wetenschapsprogramma. New Scientist heeft de eer om ook dit jaar weer een bijdrage daaraan te leveren.
In de Kleinste Collegezaal van Nederland op het Lowlands Science terrein geven topwetenschappers en wetenschapsfanaten het hele weekend door minicolleges over de wetenschap. Ook verzorgen we dagelijks een interactieve talkshow in de Echo tent, waarvoor we de crème de la crème van de wetenschap hebben uitgenodigd om dieper in te gaan op actuele onderwerpen.
'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'
We moeten terughoudender zijn met het aanbieden van euthanasie bij psychisch lijden, stelt psychiater Jim van Os. Vooral bij jonge mensen.
Lees hieronder welke sprekers dit jaar op het podium staan.
Vrijdag 18 augustus: Muziek is geen rocketscience. Of wel?
Met muziekwetenschapper Henkjan Honing én niemand minder dan Erik de Jong en Saartje van Camp van Spinvis duiken we in de wetenschap achter de muziek. Als voorvechter van het interdisciplinaire vakgebied muziekcognitie is Henkjan Honing de expert op het gebied van muzikaliteit. Maar wat is dat eigenlijk? En waarom hebben we muziek? Dat zijn voorbeelden van vragen waar Honing zich in zijn onderzoek op richt.
Hij ontdekte bijvoorbeeld dat muzikaliteit is aangeboren. Om precies te zijn: het vermogen om regelmaat in muziek te horen is aangeboren. Daarnaast wil hij weten of we muzikaliteit delen met dieren, of dat het puur menselijk is. Tijdens dit programma zal Honing ons bijpraten over de meest spraakmakende resultaten van zijn onderzoek. Door de begeleiding van Spinvis belooft het op meerdere vlakken een muzikaal spektakel te worden.
Zaterdag 19 augustus: Klare taal: voor onze wiskundester en Nobelheld is niets te complex om uit te leggen
De wetenschap boekt ontzettend veel resultaten, maar die zijn voor leken vaak lastig te begrijpen. Toch zou het zonde zijn als alles altijd maar binnen de wetenschappelijke kringen blijft, want daarvoor is de wetenschap veel te interessant. Maar hoe leg je complexe materie het best uit aan het algemene publiek?
Daarover gaan we in gesprek met Ben Feringa en Ionica Smeets. Ben Feringa is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en won in 2016 de Nobelprijs voor scheikunde voor zijn onderzoek naar moleculaire nanomachines. Nanowattes?! Leg dat maar eens uit! Ionica Smeets is hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden en onder andere bekend van haar wekelijkse Volkskrantcolumn.
Zondag 20 augustus: Mentale malaise bij jongeren: de druk is te hoog en de koek is op
Het haalt regelmatig de voorpagina: de jongeren van nu gaan gebukt onder een steeds hogere prestatiedruk. De verwachtingen waar ze aan moeten doen lijken alsmaar te stijgen en falen lijkt al helemaal geen optie. Als gevolg hiervan ervaren veel jongeren psychische klachten. Dat moet anders!
We gaan erover in gesprek met hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie Eveline Crone en natuurkundige en de huidige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf. Beiden zijn verbonden aan dit onderwerp. Eveline Crone doet al jaren onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen bij adolescenten en is daar inmiddels gerust een expert in te noemen. Robbert Dijkgraaf strijdt in zijn werk als minister actief voor het verbeteren van de mentale gezondheid van studenten. Daarmee wil hij een einde maken aan de prestatiedruk in het onderwijs.
Naast dit programma zullen wetenschappers van verschillende universiteiten en hogescholen bij Lowlands Science Labs de festivalbezoekers kennis laten maken met én deel laten nemen aan hun onderzoek. Benieuwd naar de onderzoeken? Beluister dan voor een voorproefje hier alvast de podcast met New Scientist hoofdredacteur Jim Jansen én houd onze website in de gaten. In de aanloop naar Lowlands zullen we interviews met alle wetenschappers publiceren.