18 augustus 2017 is het zover. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de GGD zullen dan op het festival Lowlands het alom gevreesde zombievirus loslaten op de bevolking. In naam der wetenschap, dat wel. Wij spreken Chris Elschot (37) van de GGD Flevoland over dit, eh, bijzondere plan.
Hoe besmettelijk is jullie zombievirus?
Heel besmettelijk. Alle bezoekers van Lowlands die meedoen met ons spel zullen beginnen als mens, maar dat zal vermoedelijk niet lang duren.
‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.
Hoe gaat het spel precies te werk?
Wie wil deelnemen moet onze app LowlandZ downloaden. Wanneer je de app opent zie je een kaart van het Lowlandsterrein met alle spelers en zombies. Zodra er een zombie in de buurt is gaat je telefoon trillen en moet je dus wegwezen, voordat je virtueel besmet raakt.
En wat als je toch besmet raakt?
Dan ben je officieel een zombie en kun je ook anderen besmetten. If you can’t beat them, join them. We spelen het spel trouwens in rondes, dus je bent snel weer genezen.
Klinkt wel leuk, maar wat is het wetenschappelijk nut?
Het zombievirus is natuurlijk niet echt, maar griep en kinkhoest zijn wél echte infecties die zich razendsnel kunnen verspreiden. Daarom hanteren we bij een uitbraak in de echte wereld preventieprotocollen, gebaseerd op modellen die voorspellen hoe een epidemie zich kan ontvouwen. Maar deze modellen zijn gebaseerd op aannames die mogelijk niet helemaal accuraat zijn.
Wat klopt er mogelijk niet aan?
Bijvoorbeeld hoe vaak iemand in contact komt met iemand anders. In werkelijk verschilt contactfrequentie heel erg per individu. Willen we beter voorspellen hoe een epidemie zich verspreidt, dan moeten we meer gegevens verzamelen over contactpatronen.
En dat doen jullie met dit spel?
Exact. Daarmee hopen we de modellen te verbeteren. Daarnaast doen we op Lowlands nog een ander onderzoekje. We vragen aan de deelnemers van LowlandZ wat hun muziekvoorkeur is. Via hun telefoon meten we vervolgens hoe actief ze zijn tijdens Lowlands. Daarmee willen we voor eens en altijd de vraag beantwoorden: Rocken de rockers harder dan de dancers dancen?
Lowlands Science is een samenwerkingsverband van Lowlands, campagnebureau BKB en New Scientist.
Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.
Lees verder: