Deze week is het Wereldborstvoedingsweek in Nederland. Met als thema borstvoeding als een mensenrecht, hopen de organisatoren dat alle vrouwen wereldwijd minstens zes maanden borstvoeding volhouden. Borstvoeding is van groot belang voor de gezondheid van kinderen.

De Wereldborstvoedingsweek wordt ieder jaar over de hele wereld georganiseerd. De hoofdorganisator is WABA, Wold Alliance for Breastfeeding Action. Nederland houdt Wereldborstvoedingsweek elk jaar in week veertig. De Belgen hielden de week van 1 tot 7 augustus 2000. Het doel van deze week is dat mensen bewust raken van het feit dat borstvoeding een recht is van vrouw en kind.

De borstvoedingssite vermeldt allerlei activiteiten. Zo organiseert de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen een wedstrijd voor de meest borstvoedingvriendelijke werkgever. Het recht om borstvoeding te geven onder werktijd is namelijk in de wet vastgelegd. Dit is echter niet altijd bekend bij werkgevers en werkneemsters.

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper
LEES OOK

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper

Niks sneeuwvlokjes. Volgens neurowetenschapper Eveline Crone zijn hedendaagse jongeren juist sterk in een extreem ingewikkelde tijd.

In Nederland is het aantal vrouwen dat zes maanden borstvoeding geeft erg klein. 77 procent van de moeders begint met borstvoeding, maar drie maanden later is dit percentage gezakt tot 21 procent. Dit steekt wel heel erg af bij de cijfers van bijvoorbeeld Noorwegen (92% met drie maanden, 80% bij 6 maanden). De oorzaak ligt waarschijnlijk aan te weinig deskundige begeleiding. Een andere reden om te stoppen met borstvoeding is voor veel moeders dat ze weer gaan werken. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO Preventie en Gezondheid (1999).

Stier Herman

Onderzoekers vinden dat tenminste zes maanden borstvoeding gezond is voor de baby en de moeder. Maar waarom is borstvoeding gezonder dan melk uit de fles? Elke druppel moedermelk bevat algemene afweerstoffen die het immuunsysteem van de baby versterken. Voormelk (of biest) bevat immunoglobuline-A. Dit beschermt de baby tegen ziekteverwekkers. Borstvoeding levert de baby ook lactoferrine (het eiwit dat de nazaten van de stier Herman ook produceren). Lactoferrine bindt ijzer waardoor de baby dit element beter opneemt.

Een andere bijkomstigheid is dat als ijzer niet wordt gebonden, bacteriën aan ijzer hechten en daardoor heeft de baby meer kans op ziekten. De vetsamenstelling in moedermelk is ook anders dan die van flessenmelk. Het vet van de moedermelk bevat cholesterol en dit is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de baby.

Het belangrijkste is dat het lichaam van de moeder melk speciaal ‘ontwerpt’ voor haar baby. Niet alleen de baby, maar ook de moeder vaart wel bij het geven van borstvoeding. Volgens de website vermindert geven van borstvoeding bij moeders het risico op eierstokkanker, botontkalking en vroege borstkanker. Daaruit blijkt wel dat de wedstrijd van de Lactatiedeskundigen meer is dan een spel. Het bieden van de mogelijkheid zes maanden borstvoeding te geven, is van groot belang voor de volksgezondheid.