Cellulose, het hoofdbestanddeel van papier, kan worden omgezet in waterbestendige voorwerpen zoals bekers die bijna niet te onderscheiden zijn van plastic. Deze alternatieven breken sneller af in de oceaan dan conventionele plastics.
Het waterdichte, plantaardige materiaal cellulose, dat snel afbreekt in de oceaan, kan mogelijk een duurzaam alternatief zijn voor wegwerpplastic in bekers en rietjes.
Transparant karton is, net als cellofaan, gemaakt van cellulose, het molecuul waaruit celwanden van planten zijn opgebouwd. Door de stollingsmiddelen die worden gebruikt bij de productie van cellofaan, was het tot nu toe niet mogelijk om het echt stevig te maken. Daardoor bleef het gebruik beperkt tot toepassingen zoals voedselverpakkingen.

Virtueel massagraf leert ons lugubere maar waardevolle lessen
Hayley Mickleburgh bestudeert de ontbinding van lichamen in massagraven. Met de opgedane kennis ontwikkelt ze een virtueel massagraf.
Materiaal met potentie
Biochemicus Noriyuki Isobe van het Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology in Yokosuka en zijn collega’s ontdekten dat cellulose, wanneer het wordt behandeld met een oplossing van lithiumbromide, geen stollingsmiddel nodig heeft. Het kan dan gewoon aan de lucht drogen.
‘We hebben nu een geregenereerd cellulosemateriaal ontwikkeld op basis van dit oplosmiddelsysteem dat niet alleen vervormbaar is. Maar ook potentie heeft als duurzaam alternatief voor conventionele kunststoffen’, zegt Isobe.
De onderzoekers ontdekten dat een beker gemaakt van transparant karton met gemak net gekookt water kan vasthouden. Dat lukt meer dan drie uur lang met nauwelijks lekkage. Toen ze een coating toevoegden op basis van een plantaardig vetzuurzout, was de beker zelfs volledig waterdicht.
Recyclen
Het materiaal kan worden gemaakt van zowel gerecyclede als geüpcyclede celluloseproducten, zoals afgedankte kleding. Isobe en zijn collega’s testten ook hoe het materiaal afbreekt in de oceaan. Ze ontdekten dat het in 300 dagen volledig uit elkaar valt in de diepzee. Op geringere diepte gaat het nog sneller.
Socioloog Bhavna Middha van het Royal Melbourne Institute of Technology in Australië zegt dat een papieren alternatief voor plastic ‘geen slecht idee’ is, maar ze heeft toch enige bedenkingen bij deze aanpak van het afvalprobleem.
‘Volgens mij zou het gebruik van welk wegwerpmateriaal dan ook bezwaarlijk moeten zijn. Tenzij het gebruik van deze materialen echt noodzakelijk is voor bepaalde mensen of groepen – bijvoorbeeld in de medische sector’, zegt ze.