Duitse neurowetenschappers hebben aangetoond dat bepaalde patronen in hersenactiviteit van proefpersonen overeenkomen met bepaalde smaken die ze proeven. De wetenschappers hopen met het resultaat meer inzicht te krijgen in smaakperceptie, zodat daarmee eetstoornissen verholpen kunnen worden.
Ander kort nieuws
‘Ebola leidt ook tot meer mazelen en polio’
In ebolalanden zal het aantal gevallen van mazelen verdubbelen. Dat voorspellen Amerikaanse wetenschappers in Science.Oorzaak is een gebrek aan vaccinaties voor kinderen, doordat de gezondheidszorg door de uitbraak van ebola is verstoord. Ook andere besmettelijke ziektes, zoals meningitis en polio, zullen vaker voorkomen.
‘Een AI-systeem moet kunnen zeggen: dat is geen goed idee’
Het is belangrijk dat we AI-systemen kunnen vertrouwen. AI-onderzoeker Pınar Yolum stelt dat betrouwbare AI-systemen bezwaar moeten kunnen maken tege ...
Sahara bevat stokoud steenlandschap
Een reeks stenen opgegraven in de Sahara vormt het oudste door mensen gemaakte landschap. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Cambridge. Het 350 kilometer lange, 75 stenen per vierkante meter bevattende landschap komt – niet heel verrassend – uit het stenen tijdperk; de precieze tijd is nog onbekend.
Ingenieurs maken kameleonhuid na
Ingenieurs van de University of California hebben materiaal gemaakt dat van kleur verandert als je het buigt. Dat deden ze door siliciumop nanoschaal te bewerken. Ze beschrijven de ‘kameleonhuid’ in vakblad Optica. Het nieuwe materiaal kan worden toegepast in beeldschermtechnologie en camouflagekleding.
Lees ook: