Het is twee uur ’s nachts. Je ligt te slapen. Enig idee wat je smartphone aan het doen is? Als je geluk hebt niets. Maar dat geluk had Mike niet: zijn smartphone was online poker aan het spelen. Een paar dagen later viel de rekening op de mat.
Een mobiele telefoon is een computer, die net zo goed valt te hacken als een pc. Veiligheidsexperts denken dat malware voor mobiele telefoonapparatuur op het punt staat een vlucht te nemen, zoals dat tien jaar geleden gebeurde met computervirussen.
‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.
Met bijna twee miljard smartphonesgebruikers wereldwijd, is kwaadaardige software gericht op mobiele telefoons een makkelijke manier aan het worden voor cybercriminelen om geld te verdienen. De productie van malware is een volwaardige industrie.
Creditcardafschrijvingen
‘De meeste mobiele malware heeft het gemunt op je geld’, zegt Roman Unuchek, een van de virusbestrijders van het Russische Kaspersky Lab. Uiteenlopend van vensters die ongevraagd geopend worden op je scherm tot creditcardafschrijvingen en zelfs losgeldverzoeken, criminelen weten altijd wel een weg te vinden om je geld afhandig te maken.
Identiteitsdiefstal is een ander punt van zorg. Mobieltjes dragen al onze digitale bezittingen: logincodes, wachtwoorden, contactlijsten, foto’s. En dan hebben we nog de sensoren, zoals gps-systemen en acceleratiemeters. Die kunnen worden gebruikt om na te gaan waar we zijn en wat we doen. Dat maakt mobieltjes tot een buitengewoon aantrekkelijk doelwit.
Android kwetsbaarder
Smartphones die draaien op Google’s Android liggen veruit het meest onder vuur. 98 procent van alle malware heeft het voorzien op dat specifieke besturingssystem. Grotendeels is dat verklaarbaar door de uiteenlopende filosofieën van Google en Apple. In tegenstelling tot Apple staat Google toe dat je apps installeert die afkomstig zijn van andere, misschien minder betrouwbare, bronnen. Android geeft je dus meer keuzevrijheid, maar daarmee ook meer risico’s.
Lees het hele artikel uit New Scientist van december 2014 op Blendle (€ 0,89).