Wat is het toch met katten en dozen? Waarom wringen onze pluizige vriendjes zich in onmogelijke bochten om in elke doos te passen? Utrechtse diergedragwetenschappers hebben het antwoord gevonden: een kat die zich in een doos kan verstoppen is minder gestrest.

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

De onderzoekers bezochten katten in  het asiel, omdat die dieren een flinke portie stress ervaren. De wetenschappers gaven tien nieuwkomers een doos bij hun aankomst in het asiel. Negen nieuwe dieren moesten het zonder doos zien te redden.

Het stressniveau van de eerste groep bleek op de derde en vierde dag al beduidend lager dan dat van de tweede groep. De katten met dozen voelden zich sneller op hun gemak in hun nieuwe leefomgeving. ‘Het verstoppen is een strategie waardoor deze soort kan omgaan met een veranderende omgeving en stress’, zegt onderzoeker Claudia Vinke in een interview met Wired.

‘Bij mannen ruikt het meer naar kaas, bij vrouwen naar ui’: verrassende verhalen over microben
LEES OOK

‘Bij mannen ruikt het meer naar kaas, bij vrouwen naar ui’: verrassende verhalen over microben

Ze zitten op je neus, op je bord, in je darmen, onder je voeten. Te klein om met het blote oog te zien, met oneindig veel en ...

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

Een asiel kan katten dus tegemoet komen door verstopplekken aan te bieden. Een simpele kartonnen doos helpt de kat al, maar ook plastic dozen of draagmanden zijn waarschijnlijk geschikt. De laatste opties zijn schoon te maken, en daarom door meer dan een kat te gebruiken.

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

Amerikaanse onderzoekers vullen aan dat de kat waarschijnlijk ook warmte zoekt door in een doos te kruipen. Volgens een studie uit 2006 voelt een gemiddelde kat zich comfortabel bij een temperatuur tussen de 30 en 35 graden Celsius – dan hoeft de kat geen energie te gebruiken om zichzelf warm of koel te houden. Kartonnen dozen kunnen een kat een goede warmte-isolatie bieden om dat comfortabele gevoel te bereiken.

Lees ook: