Een genetisch aangepast micro-organisme zet koolstofdioxide om in een veelgebruikt carbonzuur. Dat kan van pas komen bij het ontwikkelen van klimaatneutrale brandstof.
Een grote stap richting een schonere lucht: wetenschappers van de universiteit van Georgia hebben een micro-organisme zodanig genetisch aangepast dat die koolstofdioxide (CO2) omzet in 3-hydroxypropaanzuur, een veelgebruikte stof in de kunststofindustrie. Ze publiceerden daarover op 25 maart in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.
Op zoek naar de vliegroute van de grote stern
Ecoloog Ruben Fijn bracht met gps voor het eerst uitgebreid het vlieggedrag van de grote stern in kaart. Zijn onderzoek laat ...
Het micro-organisme in kwestie is de Pyrococcus furiosus (furieuze vuurbes, zie afbeelding), die ontdekt is bij de vulkaan Vulcano op het gelijknamige Italiaanse eiland. Gewoonlijk voedt die zich met koolhydraten bij een temperatuur rond de 100°C. De Amerikaanse onderzoekers hebben zijn genetische materiaal aangepast, zodat die geen koolhydraten, maar CO2 opneemt en omzet. Die omzetting vindt bovendien bij lagere temperaturen (vanaf 70°C) plaats.
Door de Pyrococcus furiosus verder genetisch aan te passen willen de onderzoekers een soort creëren die CO2 omzet in brandstof. Die brandstof zou dan evenveel CO2 uitstoten als het organisme opneemt, zodat de brandstof klimaatneutraal is.