Een vrouw die in augustus overleed in de Amerikaanse staat Washington, was geïnfecteerd met een Klebsiella-bacterie die resistent was tegen 26 verschillende soorten antibiotica – het complete arsenaal van het ziekenhuis. Dat meldt gezondheidsorganisatie CDC.

 K. pneumoniae op een MacConkey agar agar schaal. Meer informatie K. pneumoniae op een MacConkey agar agar schaal.
Sommige Klebsiella-bacterien zijn resistent tegen 26 verschillende soorten antibiotica

Bacteriën die bestand zijn tegen nagenoeg alle antibiotica verspreiden zich steeds verder over de wereld. Het is onbekend hoeveel infecties op dit moment volledig resistent zijn tegen antibiotica, stelt Mike Sharland, van St George’s, universiteit van London. Een project van de Wereldgezondheidsorganisatie om dat bij te houden, is nog maar net van start gegaan. Volgens de CDC kan minstens 90 procent van de multiresistente infecties in de Verenigde Staten nog steeds bestreden worden met een antibioticum.

Oude medicijnen in ere hersteld

De vrouw heeft de resistente bacterie waarschijnlijk opgelopen toen ze met een gebroken been in een Indiaas ziekenhuis lag. In dat land is door misbruik van antibiotica de antimicrobiële resistentie schrikbarend gestegen. In oktober meldden onderzoekers dat ruim een derde van bloedinfecties van pasgeboren baby’s met Klebsiella dermate multiresistent waren dat ze vrijwel onbehandelbaar waren. Van Acinetobacter was zelfs 82 procent nauwelijks te verslaan.

Wat is het geheim achter het succes van de wereldtop? ‘Luie toppers bestaan niet in het zwemmen’
LEES OOK

Wat is het geheim achter het succes van de wereldtop? ‘Luie toppers bestaan niet in het zwemmen’

Bewegingswetenschapper Aylin Post volgde vijf jaar lang zwemtalenten op weg naar de top. Ze analyseerde miljoenen zwemtijden ...

LEESTIP Allemaal beestjes, over de kleine beestjes op, in en rond je lichaam, €18,00. Bestel dit boek in onze webshop
LEESTIP Allemaal beestjes, over de kleine beestjes op, in en rond je lichaam €18,00 Bestel dit boek in onze webshop

Dergelijke infecties plaatsen de Indiase neonatologie-afdelingen, waar zieke of te vroeg geboren baby’s liggen, terug in de tijd, naar een periode van vóór de antibiotica, waarschuwen de auteurs van het onderzoek. En dat is niet alleen een probleem voor India, zegt Sharland. Uit resultaten van zijn team die onlangs gepubliceerd zijn, blijkt dat 10 à 17 procent van de baby’s die op neonatologie- of intensive-careafdelingen worden behandeld, daar een infectie oplopen. Andere onderzoeken wijzen erop dat vele daarvan mogelijk multiresistent zijn.

Tragisch genoeg had de infectie van de Amerikaanse vrouw misschien genezen kunnen zijn met een medicijn dat in de Verenigde Staten verboden is, maar in Europa niet. Fosfomycine is een oud antibioticum dat in de jaren tachtig vervangen werd door modernere cefalosporines. Onderzoekers proberen nu zulke medicijnen in ere te herstellen, zodat die gebruikt kunnen worden in het toenemende aantal gevallen waar de nieuwere niet meer werken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: