Veel vrouwen voelen, lang nadat hun baby is geboren, geschop in hun onderbuik dat afkomstig lijkt te zijn van een foetus. Deze ‘fantoomschopjes’ kunnen jaren- of zelfs decennialang aanhouden.

Psycholoog Disha Sasan van de Monash-universiteit in Australie en collega’s lieten 197 Australische vrouwen die zwanger waren geweest een online enquête invullen die ze vroeg naar zulke ervaringen.

Het team ontdekte dat 40 procent van de vrouwen ‘fantoomschopjes’ had ervaren na hun zwangerschap. Die ervaring hield gemiddeld 6,8 jaar na de bevalling aan. Eén vrouw voelde ze zelfs gedurende 28 jaar.

Hoe zorg je voor je microbioom?
LEES OOK

Hoe zorg je voor je microbioom?

Goede voeding, genoeg slaap, weinig stress en een fijn sociaal leven: er zijn genoeg manieren om het microbioom een handje te helpen.

Bijna 20 procent van de vrouwen die zeiden fantoomschopjes te hebben ervaren, gaf aan ze dagelijks te hebben gevoeld. 40 procent zei ze meer dan eens per week te hebben gevoeld.

Troostend of verwarrend

Veel vrouwen omschreven de fantoomschopjes als iets positiefs. Ze kregen er een nostalgisch gevoel door of ervoeren ze als troostend.

Anderen, in het bijzonder vrouwen die een traumatische bevalling, abortus miskraam of doodgeboren kindje hadden gehad, vonden ze verwarrend of raakten er overstuur van. ‘Deze ervaringen kunnen gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid van moeders tijdens een kwetsbare tijd’, schrijven de onderzoekers.

Susan Ayers van de City-universiteit van Londen, een psycholoog gespecialiseerd in de gezondheid van moeders rond de geboorte van een kind, merkt op dat de studie misschien geen goed beeld geeft van hoeveel vrouwen fantoomschopjes voelen. Mensen zullen namelijk eerder geneigd zijn om een enquête over dit onderwerp in te vullen als ze daadwerkelijk iets te melden hebben.

Verwachtingen en veranderingen

Het is onduidelijk waarom fantoomschopjes voorkomen. Misschien heeft het te maken met hoe onze hersenen ons lichaam ervaren, zegt psychiater Philip Corlett van de Yale School of Medicine. Na een zwangerschap verwachten de hersenen mogelijk nog steeds schopjes te voelen, wat kan leiden tot veranderingen in het lichaam.

‘Het verschijnsel onderstreept de rol die verwachtingen spelen bij wat we waarnemen. Niet alleen wat betreft de buitenwereld, maar ook wat betreft ons lichaam’, zegt Corlett.